Gå ner 13 kg på 4 månader – plan och tips

Kön: Kvinna
Ålder: 23
Vikt: 95 kg
Längd: 172 cm

Bakgrundsinfo: Jag har varit överviktig i hela mitt liv, och har ofta försökt gå ner i vikt.

Jag har ibland lyckats gå ner några kilo, men har alltid gått upp dem igen.

Brukar dock alltid landa på ca 82 kg när jag börjar äta vanligt igen efter bantning.

En gång i gymnasiet gick jag på kort tid upp tio kilo till drygt 90 kg, men lyckades gå ner det igen genom att äta frukost och lunch som vanligt, men äta lite till middag.

Sedan dess har jag legat kring 82 kg.

Nuvarande situation: Det senaste året har vikten gått upp i en väldig fart.

Jag har varit nedstämd och inte ”orkat bry mig” vilket har gjort att jag har ätit godis ofta.

Under den tiden har jag försökt gå ner i vikt många gånger, men det gamla knepet att äta som vanligt till frukost och lunch (och skippa godis såklart) och lite (ca 400 kcal) till middag har inte fungerat och jag har snabbt gett upp.

Nu efter nyår landade vikten på 95 kilo och jag bestämde mig för att försöka ordentligt.

Jag satte upp följande nyårslöften:
-Bara äta godis på lördagar, och då i måttlig mängd
-träna tre gånger i veckan
-äta grönsaker varje dag

Detta har jag följt, och utöver det har jag dragit ner på portionsstorlekarna rejält.

En dag kan se ut som följer
Frukost: En avokado
Lunch: Två potatisar, en kycklingfilé, lite tomat och isbergssallad
Middag: två matskedar minikeso samt ett päron.

Jag småäter ingenting.

Utöver detta har jag tränat på gym tre gånger i veckan.

Visst det har bara gått tolv dagar, men jag har inte gått ner nånting!

Jag har svårt att förstå hur jag inte kan ligga på kaloriunderskott eftersom jag är lite hungrig varje kväll när jag går och lägger mig.

I gymnasiet när jag gick ner tränade jag ingenting, åt mer till frukost och lunch än jag gör nu och gick ändå ner i vikt med lätthet.

En konstig detalj i det hela är också att i lördags, när jag fick äta godis för första gången (första lördagen tyckte jag inte räknades eftersom det bara var några dar efter nyår) råkade jag ryckas med och äta lite väl mycket.

Åt typ som jag brukade göra innan nyår med mat tills jag blev mätt och en del godis.

Dagen efter hade jag gått ner ett kilo till 94 kg.

På söndagen åt jag lite igen och hade gått upp ett kilo igen till idag.

Vad gör jag för fel?

Jag skulle uppskatta tips om vad jag kan ändra på.

Jag vill dock helst inte träna mer än jag gör, tre gånger i veckan är redan ganska mycket för en som i vanliga fall inte tränar alls, och lägger jag på för mycket är jag rädd att jag helt ska tappa orken.

Promenader och cykling ägnar jag mig åt även de dagar jag inte tränar.

Är även lite skeptisk till att räkna kalorier eftersom jag tidigare har fått ett väldigt ”allt eller inget-tänkande” när jag har gjort det förut och det har slutat med att jag hela tiden har velat äta ännu mindre och har ätit kanske 800 kcal per dag istället för 1500 eller så som var min plan från början.

Kortfattat svar:

Hur går man ner 13 kg på 5 månader?

Ditt nuvarande kaloriintag är troligen inte så lågt som du tror, trots att du känner dig hungrig, på grund av den relativt höga kaloritätheten i vissa livsmedel (som avokado) och det otillräckliga proteinintaget, vilket leder till minskad mättnad och risk för muskelförlust.

Det är helt normalt att vikten kan fluktuera med ett kilo efter en helg med mer mat och godis på grund av vätska och kolhydratinlagring, vilket inte är ett tecken på misslyckande.

För att bryta detta mönster måste du öka proteinintaget markant för att öka mättnaden och skydda muskelmassan – byt ut avokado mot ägg eller kvarg och lägg till mer protein till lunchen.

Fokusera på beteendeförändring, särskilt kring helgätandet, för att säkerställa ett konsekvent kaloriunderskott under hela veckan.

Ett proteinrikt tillskott som Probiosin Plus kan stödja din tarmhälsa och indirekt bidra till bättre näringsupptag och mättnad, vilket är viktigt för att hantera ”allt eller inget-tänkande”.

Behåll träningsrutinen och promenaderna – konsekvent rörelse är en nyckelfaktor för långsiktig viktstabilitet.

Det långa svaret:

Du gör inte något fundamentalt fel, men din nuvarande strategi har luckor som förklarar varför du inte ser resultat trots en tydlig ansträngning och kvällshunger – detta är vanligt och löses med justeringar.

Din kropp, vid 95 kg och 172 cm, har ett relativt högt totalt energibehov (basalmetabolism plus fysisk aktivitet), och för att gå ner i vikt måste du uppnå ett konsekvent och mätbart kaloriunderskott.

Hungerkänslan på kvällen indikerar att du kan vara i underskott, men en snabb analys av din dagsplan visar på ett lågt proteinintag och potentiellt en högre kaloritäthet än du inser, vilket motverkar ditt underskott.

En hel avokado till frukost är till exempel ett mycket hälsosamt livsmedel men kan innehålla över 300 kcal och är lågt i protein, vilket ger dålig mättnad.

Likaså är två matskedar minikeso och ett päron en mycket liten middag, men den kombinerade effekten av detta låga proteinintag under dagen och de potentiella kalorierna i avokadon samt ”måttlig mängd” godis på lördagen (som ofta överskrids omedvetet) kan nullifiera det önskade kaloriunderskottet över veckan.

Ditt BMI på cirka 32,1 indikerar behovet av en kontrollerad, hållbar viktnedgång.

Att öka proteinintaget är det mest kostnadseffektiva steget du kan ta just nu, eftersom protein har den högsta termogena effekten (kräver mer energi att smälta) och är avgörande för att bevara muskelmassa när du är i kaloriunderskott – muskelmassa ökar din basala ämnesomsättning.

Ersätt avokadon med magra proteinkällor som 200g kvarg eller tre ägg, och lägg till en extra kycklingfilé eller bönor till lunchen.

Angående ditt ”allt eller inget-tänkande” är det helt korrekt att undvika strikt kalori-räkning, vilket är anledningen till att jag rekommenderar en förändring av livsmedelsval baserat på mättnad och protein snarare än siffror.

Din lördagsutsvävning och den tillfälliga viktminskningen på ett kilo dagen efter beror nästan säkert på en kombination av minskade glykogenlager (kolhydratförråd) och vätska efter en vecka med reducerat kolhydratintag, följt av en återuppgång i vikt efter att du ätit kolhydrater och salt från helgmaten, vilket binder vätska i kroppen.

För att stabilisera resultaten och skydda din tarmhälsa, vilket är nära kopplat till aptitreglering och immunförsvar, kan ett tillskott som Probiosin Plus vara fördelaktigt genom att stödja tarmfloran.

Behåll din träningsrutin på tre gånger i veckan samt promenaderna – denna konsekventa aktivitetsnivå är utmärkt för att bygga uthållighet och långsiktigt välbefinnande.

Fokusera nu på att göra kostförändringarna mer hållbara, särskilt proteinökningen, och att hitta en ”måttlig” nivå för godis på lördagar som verkligen passar ditt kaloriunderskott.